جامعه معلولان و باید و نبایدهای زندگی عادلانهتر
حمید بلالی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه ۹ الی ۱۶ آذر بنام هفته معلولین نامگذاری شده است، به مشکلات معلولان اشاره کرد و افزود: مشکلاتی که افراد معلول با آنها مواجه میشوند بسیار متنوع و گسترده هستند که مهمترین آن عدم دسترسی به خدمات و امکانات عمومی است که شامل ساختمانها، حملونقل عمومی، فضاهای عمومی و حتی فناوریها میشود، همچنین افراد معلول اغلب با پیشداوریها و نگرشهای منفی مواجه میشوند که میتواند به انزوای اجتماعی و کاهش فرصتها منجر شود.
محدودیت در دسترسی به آموزش و اشتغال
وی محدودیت در دسترسی به آموزش و اشتغال را از دیگر مشکلات برشمرد و گفت: افراد معلول ممکن است دسترسی کمتری به فرصتهای آموزشی و شغلی داشته باشند که میتواند به کاهش استقلال اقتصادی آنها منجر شود. همچنین برخی از افراد معلول نیاز به مراقبتهای بهداشتی ویژه دارند که ممکن است به راحتی در دسترس نباشد. فقدان سیستمهای حمایت اجتماعی نیز میتواند مشکلاتی بویژه در مواقع بحرانی برای افراد معلول ایجاد کند.
وی با اشاره به اینکه برای بهبود وضعیت افراد معلول، جامعه باید تلاش کند تا این موانع را کاهش داده و فرصتهای برابر را فراهم کند، به فرهنگسازی در مورد توجه به افراد معلول اشاره کرد و گفت: افراد معلول باید بهطور عادلانه و برابر با افراد دیگر در جامعه مورد توجه قرار گیرند. این توجه، به ارتقاء حقوق افراد معلول و افزایش آگاهی جامعه در مورد نیازهای ویژه آنها کمک میکند.
بلالی با تاکید بر اینکه برخورد با افراد معلول باید با احترام، اعتماد، و ارزششناسی انجام شود تا آنها بتوانند به طور مستقل و محترمانه زندگی کنند، گفت: فرهنگسازی در مورد توجه به افراد دارای معلولیت و چگونگی برخورد با این افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. این فرهنگسازی میتواند از طریق آموزش، رسانهها، فعالیتهای اجتماعی و قانونی صورت گیرد.
آموزش، نخستین گام در بهبود رفتار با افراد دارای معلولیت
او به برخی راهکارها برای فرهنگسازی و بهبود رفتار با افراد دارای معلولیت اشاره کرد و آموزش را نخستین گام دانست و گفت: آموزش در مدارس و دانشگاهها نیاز است و افزودن دورهها و محتوای آموزشی مرتبط با حقوق و نیازهای افراد دارای معلولیت به برنامههای درسی و آموزش ویژه برای کارکنان سازمانها و نهادهای مختلف در خصوص برخورد صحیح با افراد دارای معلولیت نیز ضروری است.
وی به نقش رسانهها نیز اشاره کرد و گفت: رسانههای تصویری و شنیداری با تولید و پخش برنامهها و مستندهایی که زندگی و نیازهای افراد دارای معلولیت را به تصویر میکشند میتوانند در این راستا موثر باشند. رسانههای اجتماعی نیز با استفاده از پلتفرمهای اجتماعی برای افزایش آگاهی و ترویج احترام و پذیرش افراد دارای معلولیت، نقش آفرینی کنند.
فعالیتهای اجتماعی میتواند کمککننده باشد
مدیرعامل انجمن معلولین نخاعی و جسمی حرکتی شوق حضور ساوه و حومه، به فعالیتهای اجتماعی نظیر برگزاری رویدادها با سازماندهی رویدادها و کارگاههای آموزشی برای افزایش آگاهی عمومی و ترویج مشارکت با تشویق افراد دارای معلولیت به مشارکت در فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی نیز اشاره کرد و خواستار اعمال قوانین و مقررات حمایت از معلولان شد و گفت: تصویب و اجرای قوانین حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، ایجاد تسهیلات با فراهم کردن تسهیلات و امکانات مناسب برای افراد دارای معلولیت در مکانهای عمومی و اداری ضرورت دارد و با اجرای این راهکارها میتوانیم به افزایش آگاهی و توجه جامعه به افراد دارای معلولیت کمک کرده و محیطی برابر و عادلانهتر برای همه فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه شناسایی و تجلیل از معلولان موفق میتواند تاثیرات مثبت زیادی در جامعه داشته باشد، به برخی از این تأثیرات اشاره کرد و گفت: الهامبخشی و انگیزهافزایی، نخستین تاثیر است. افراد موفق معلول میتوانند برای دیگران الهامبخش باشند و انگیزهای برای افراد معلول و حتی افراد بدون معلولیت فراهم کنند تا به اهداف خود برسند و بر چالشها غلبه کنند.
وی به تغییر نگرشهای منفی نیز اشاره کرد و گفت: شناسایی موفقیتهای افراد معلول میتواند به تغییر نگرشهای منفی و تبعیضآمیز کمک کند و جامعه را به پذیرش و احترام بیشتر به افراد معلول ترغیب کند. همچنین تجلیل از افراد معلول موفق میتواند به افزایش آگاهی عمومی در مورد حقوق، نیازها و توانمندیهای افراد معلول کمک کند و در نتیجه حمایتهای بیشتری از این افراد به وجود آید.
ضرورت بهبود سیاستها و قوانین
بلالی همچنین خواستار بهبود سیاستها و قوانین شد و گفت: با شناسایی و نمایش موفقیتهای افراد معلول، میتوان سیاستگذاران و مسئولان را ترغیب به ایجاد و اجرای قوانین و مقررات حمایتی بهتر کرد که منجر به بهبود شرایط زندگی این افراد میشود، همچنین شناسایی و تجلیل از موفقیتهای افراد معلول میتواند به افزایش اعتماد به نفس و احساس ارزشمندی آنها کمک کند و باعث شود که افراد معلول به تواناییهای خود بیشتر اعتماد کنند و به دنبال فرصتهای جدید باشند.
وی اظهار کرد: تجلیل از افراد معلول موفق نه تنها به آنها کمک میکند، بلکه جامعه را نیز به سمت پذیرش و حمایت بیشتر از افراد معلول هدایت میکند. این مسئله میتواند به بهبود کیفیت زندگی این افراد و ایجاد یک جامعه برابر و عادلانهتر منجر شود. توجه به اشتغال و استخدام افراد دارای معلولیت در ادارات و مراکز یکی از گامهای مهم جهت تحقق عدالت اجتماعی و بهبود کیفیت زندگی این افراد است.
عدم غفلت از توانمندی معلولان/لزوم ایجاد محیط کاری حمایتگر و پذیرنده
وی در خصوص افزایش فرصتهای شغلی برای معلولان گفت: ارائه فرصتهای شغلی متنوع و برابر برای افراد دارای معلولیت میتواند به افزایش استقلال مالی و اقتصادی آنها کمک کند. استخدام افراد دارای معلولیت در ادارات و مراکز میتواند به تغییر نگرشهای منفی و تبعیضآمیز نسبت به این افراد کمک کرده و محیط کاری فراگیرتری ایجاد کند. افراد دارای معلولیت میتوانند توانمندیها و مهارتهای منحصر به فردی داشته باشند که به افزایش بهرهوری و نوآوری در محیط کاری کمک میکند.
او با بیان اینکه استخدام و حمایت از افراد دارای معلولیت نشاندهنده تعهد به حقوق بشر و تحقق عدالت اجتماعی در جامعه است، به حمایتهای روانی و اجتماعی نیز اشاره کرد و گفت: ایجاد محیط کاری حمایتکننده و پذیرنده میتواند به بهبود سلامت روانی و اجتماعی افراد دارای معلولیت کمک کند.
چند راهکار برای توسعه اشتغال معلولان
بلالی به راهکارهای عملی برای اشتغال و استخدام افراد دارای معلولیت نیز پرداخت و گفت: تسهیلات و تجهیزات مناسب باید با ایجاد محیطهای کاری دسترسیپذیر و مناسب برای افراد دارای معلولیت فراهم شود. ارائه دورههای آموزشی و کارگاههای مهارتی برای افزایش توانمندیهای افراد دارای معلولیت تشکیل شود، همچنین تصویب قوانینی که شرکتها و سازمانها را ملزم به استخدام درصد مشخصی از افراد دارای معلولیت کند نیز در این حوزه کمککننده است.
وی به تشکیل کمپینهای آگاهیرسانی نیز اشاره کرد و گفت: برگزاری کمپینهای آگاهیرسانی در رسانهها و سازمانها برای تغییر نگرشها و افزایش پذیرش افراد دارای معلولیت در محیطهای کاری ضرورت دارد. با اجرای این راهکارها، میتوانیم به بهبود وضعیت اشتغال و افزایش فرصتهای شغلی برای افراد دارای معلولیت کمک کرده و جامعهای فراگیرتر و عادلانهتر ایجاد کنیم.
مدیرعامل انجمن معلولین نخاعی و جسمی حرکتی ساوه و حومه، در ادامه به اقدامات این انجمن برای معلولان اشاره کرد و گفت: برگزاری کارگاههای روانشناسی خانواده با موضوعات مرتبط و مختلف، تهیه و توزیع لوازم توانبخشی با کمک خیرین و توزیع بین اعضا، تهیه سبدهای معیشتی در طول سال در مناسبتهای مختلف، تهیه لوازم بهداشتی در حد توان، آموزشهای علمی و عملی در زمینه محیط زیست، تهیه و توزیع لوازمالتحریر، تهیه پوشاک و دارو و لوازم مورد نیاز منازل برای نیازمندان، برگزاری مسابقات مختلف نقاشی و مقاله، شعر، دکلمه و تشویق افراد فعال و برتر در زمینههای ورزشی و ارائه خدمات پزشکی، تعامل با پزشکان نیکوکار، سونوگرافی و آزمایشگاهی، بخشی از این فعالیتها بوده است.
کمکهای مردمی، جوابگوی مشکلات معلولان نیست/تحقق اشتغال، فقط برای سه درصد معلولان!
وی با بیان اینکه کمکهای مردمی، جوابگوی مشکلات معلولان نیست، گفت: باید مسئولان در برطرف کردن نیازهای معلولان مشارکت کنند. مناسبسازی خیابان و معابر، در نظر گرفتن یک خودروی ویژه معلولان مانند ون به صورت کرایهای ضرورت دارد چرا که داخل اتوبوسهای شهری برای سه دستگاه ویلچر فضا وجود دارد و امکان تردد اتوبوس در معابر فرعی وجود ندارد ولی اگر یک خودروی ون برای معلولان در نظر گرفته شود، بهتر است.
وی با بیان اینکه براساس آمارها تنها برای سه درصد معلولان اشتغالزایی صورت میگیرد، گفت: مناسب نبودن مبلمان شهری و نبود رمپ مناسب، سختگیری خانوادهها در ازدواج، نبود اشتغال مناسب، مشکل مسکن و درمان، مشکل ایاب و ذهاب به مراکز درمانی، مذهبی و تفریحی، از مهمترین مشکلات معلولان است.
بلالی با اشاره به وجود افزون بر ۲۰۰ معلول نخاعی و جسمی حرکتی در ساوه اظهار کرد: در حال حاضر ۱۳۰ خانواده تحت پوشش انجمن معلولین نخاعی و جسمی حرکتی هستند. این انجمن با هدف بررسی مشکلات این قشر تشکیل شده و به دنبال تقویت ارتباط معلولان با مسئولان و خیرین به منظور برطرف کردن مشکلات جسمی و روحی آنان است.
انتهای پیام