عبور از دروازه تاریخ با شهادت آیتالله آقا نورالله
به گزارش ایسنا، امروز ۴ دی ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
شهادت عالم مجاهد آیتالله آقا نورالله نجفی اصفهانی- ۱۳۰۶
آیتاللَّه مهدی معروف به آقا نوراللَّه نجفی اصفهانی از روحانیون مجاهد، مهاجر، مصلح و متفکر در سال ۱۲۴۰ در اصفهان به دنیا آمد. پدرش شیخ محمدتقی اصفهانی صاحب هدایةُ المُستَرشِدین و مادرش دختر آیتاللَّه العظمی سید صدرالدین عاملی از مراجع بزرگ شیعه بود.
وی در ابتدا در محضر پدر ارجمندش به دانش اندوزی مشغول شد و پس از چندی برای ادامه تحصیلات، عازم عتبات عالیات شد. آقا نوراللَّه در آنجا از محضر استادان نامداری همچون میرزا محمد حسن شیرازی، سید محمدکاظم یزدی و میرزا حبیباللَّه رشتی بهرهها برد و به مقام اجتهاد رسید.
این عالم مبارز در نهضت تحریم تنباکو در سطح اصفهان فعالیت داشت. از دیگر اقدامات وی فعالیت علیه مبلغین مسیحی با تأسیس انجمن صناخانه و انتشار روزنامهالاسلام است. آیتاللَّه نجفی اصفهانی با ظل السلطان فرزند خونخوار ناصرالدین شاه که ۳۰ سال حاکم اصفهان بود، مبارزه و وی را از اصفهان اخراج کرد.
او در جریان نهضت مشروطه، از ارکان نهضت عدالتخانه و مهاجرت کبرای قم نیز به شمار میرود. آیتاللَّه اصفهانی انجمن مقدس ملی اصفهان را تأسیس و بعد از اخراج ظلالسلطان دست به اصلاحاتی مانند تأسیس بیمارستان و مدرسه زد.
این عالم مجاهد سرانجام از سوی رضاخان که مبارزات زیادی با او کرده بود، مسموم شد و در ۴ دی ۱۳۰۶ در ۶۶ سالگی به لقاءاللَّه پیوست.
پیکر این عالم ربانی به نجف منتقل شد و در مقبره جد مادری خود آیتاللَّه العظمی شیخ جعفر کاشف الغطاء دفن شد.
در تقویم شمسی مناسبتهای دیگری چون نبش قبر کلنل محمدتقی خان پسیان و انتقال جسد وی به صورت مخفیانه به قبرستان سراب به دستور امیر پنجه حسین آقا در سال ۱۳۰۰، مرگ ناصرالملک سیاستمدار و نایب السلطنه قاجار در سال ۱۳۰۶، انتصاب قاسم صوراسرافیل فرماندار گیلان به کفالت شهرداری تهران در سال ۱۳۱۷، به رسمیت شناختن جمهوری یوگوسلاوی از سوی دولت وقت ایران در سال ۱۳۲۴، افتتاح پانزدهمین کارخانه قند کشور با ۶۰۰۰ تن در سال ۱۳۴۰، تولد بنیاد فرهنگ ایران برای ترویج زبان فارسی و حفظ میراث فرهنگی کشور در سال ۱۳۴۳، انتخاب منوچهر بهنام به سمت سفیر کبیر ایران در امارات متحده عربی در سال ۱۳۵۱، ورود نخستوزیر یوگسلاوی به تهران در سال ۱۳۵۳، افزایش شدید تعرفه آب در تهران در سال ۱۳۵۴، تظاهرات عظیم مسلمانان در حمایت از قیام اسلامی مردم فلسطین در سال ۱۳۶۶ و درگذشت حسن پورصناعی هنرمند قلم کار ایرانی در سال ۱۳۷۵ به ثبت رسیده است.
مهمترین رویداد تقویم قمری به این شرح است
درگذشت ابوبکر ابیقحافه- ۱۳
هنوز جسد مطهر پیامبر اکرم(ص) به خاک سپرده نشده بود که بر سر جانشینی او بین اصحاب ایشان اختلاف افتاد. این اصحاب در محلی به نام سقیفه بنیساعده گرد آمده و درباره جانشینی رسول خدا به گفتوگو پرداختند.
آنان سرانجام بیتوجه به سفارشات و تاکیدات پیامبر مکرم اسلام(ص) درباره جانشین بودن امام علی(ع) با ابوبکر بن ابی قحافه پدر زن رسول خدا بیعت کردند و او را خلیفه رسولاللَّه خطاب کردند.
با به خلافت رسیدن ابوبکر، وی به فکر گسترش اسلام و لشکرکشی به خارج از سرزمینهای اسلامی افتاد. سربازان وی بر نظامیان رومی و ایرانی غلبه کردند و سرزمینهای وسیعی از ایران و شامات را به تصرف خود درآوردند.
ابی قحافه سرانجام پس از ۲ سال و ۴ ماه خلافت بیمار شد و ۱۵ روز بعد از بیماری در ۶۳ سالگی مرد. وی قبل از مرگش عمر بن الخطاب را به خلافت بعد از خودش تعیین کرد.
ابوبکر، عمر، عثمان و امام علی (ع) پس از پیامبر(ص) به خلافت رسیدند و در بین اهل تسنن به خلفای راشدین (جانشینان پیامبر) معروف شدند.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی به شرح زیر است:
تولد کاشف اقیانوس آرام- ۱۴۷۵
واسکو نونیس د بالبوا جستجوگر، کشورگشا و فرماندار اسپانیایی بود. او به جهت گذر از باریکه پاناما و رسیدن به اقیانوس آرام در ۱۵۱۳ مشهور است. او که نخستین بار در ۱۵۰۰ میلادی به قاره نو گام گذاشته بود.
بنیانگذار سانتا ماریا لا آنتیگوا دل دارین – نخستین سکونتگاه پایدار اروپاییان در آمریکا- در کلمبیای کنونی هم بود. از دیگر کارهای او کامیابی در کشت ذرت بود که سبب پدید آمدن ماده خوراکی تازهای برای مستعمرهنشینان گشت.
بنای یادبود بالبوا در شهر پاناما بالبوا است . وی سرانجام به جرم خیانت به دست گروهی که رهبریشان با فرانسیسکو پیزارو بود، دستگیرشد و سر از تنش جدا شد.
امروزه در پاناما و دیگر کشورها به افتخار او مکانهای چندی به نامش نامگذاری شده و واحد پول این کشور نیز بالبوا نام گرفته است. یکی از دهانههای آتشفشانی ماه نیز به افتخار او بالبوا نامگذاری شده است.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون تولد آدام میْتْسکویچ نویسنده معروف لهستانی در سال ۱۷۹۸، آغاز تهاجم استعماری فرانسه به گینه در افریقا در سال ۱۸۴۹، تشکیل اولین گروه تروریستی و نژادپرست کوکْلوکْسْ کِلان در امریکا در سال ۱۸۶۵، روز استقلال کامل کشور لیبی با تصویب سازمان ملل متحد در سال ۱۹۵۱ و سفر انسان به ماه در سال ۱۹۶۸ به ثبت رسیده است.
انتهای پیام
منبع: خبرگزاری ایسنا