سقوط «آبشاری» جمعیت؛ لرستان در آستانه پیری قرار دارد

فریبرز امیری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه جمعیت یک مؤلفه بسیار مهم در کشور و نیروی محرکه در زمینه اقتصاد، توسعه و… است، اظهار داشت: اگر ما یک اقتصاد پویا و توسعه‌یافته می‌خواهیم باید یک نیروی جوان و تولیدکننده داشته باشیم.

سقوط «آبشاری» جمعیت

وی با بیان اینکه جمعیت در کشور ما فراز و نشیب‌های زیادی داشته است، عنوان کرد: در حدود ۲۶ سال، یعنی از سال ۱۳۳۹ تا سال ۱۳۶۵، جمعیت کشور حدود ۱۱۳ درصد افزایش پیدا کرد، این در کشورهای دیگر شاید بیش از ۱۰۰ سال طول بکشد.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، بیان داشت: از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۰، شاخص‌های جمعیتی ما مثل درصد رشد جمعیت، میزان باروری و… نصف شد که این هم در کشورهای دیگر نزدیک ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال طول می‌کشد.

امیری با اشاره به اینکه ما یک انفجار جمعیتی در دهه ۶۰ داشتیم و بعد از آن شاهد سقوط آبشاری جمعیت تا امروز بوده‌ایم، گفت: از قبل مقام معظم رهبری این حساسیت را در مسئولان ایجاد کرد و در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۳، سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری اعلام شد و مواد قانونی در رابطه رشد و ساماندهی جمعیت در قالب برنامه ششم توسعه نیز در نظر گرفته شد و بعد از آن نیز قانون جوانی جمعیت تصویب شد.

وی تصریح کرد: اما واقعاً برای اجرای این قانون‌ها یا اراده‌ای وجود نداشته و یا اینکه کامل اجرا نشد و نتیجه خاصی نداد.

نرخ رشد جمعیت در لرستان زیر یک درصد است

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان با تأکید بر اینکه از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۲، تقریباً و بیشتر از ۳۰ درصد از ولادت‌های ما کم شده است، گفت: همچنین بیش از ۳۰ درصد از ازدواج‌ها نیز کم شده است.

امیری با بیان اینکه بر اساس سرشماری ۱۳۹۵ و بدون احتساب مهاجرت، جمعیت استان یک میلیون و ۸۹۵ هزار و ۹۳۱ نفر است، گفت: یک میلیون و ۲۱۸ هزار ۳۷۲ نفر در شهرها و ۶۷۷ هزار و ۵۵۹ نفر در روستاها زندگی می‌کنند.

وی، گفت: درصد نرخ رشد جمعیت ما در استان زیر یک درصد و حدود هشت دهم درصد است.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان با بیان اینکه سالانه حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار نفر به جمعیت استان اضافه می‌شود، افزود: این در حالی است که اگر رشد جمعیت استان نرمال و ۲.۵ درصد باشد، باید ۴۵ تا ۵۰ هزار نفر به جمعیت استان اضافه شود.

امیری، ادامه داد: با این اوصاف نرخ رشد جمعیت در استان نسبت به نرمال پایین‌تر است.

لرستان در آستانه پیری است

وی با بیان اینکه درصد جمعیت بالای ۶۵ سال استان حدود ۶.۹ درصد است، افزود: تقریباً از هفت درصد تا ۱۴ درصد یعنی اینکه به سمت پیری و کهن‌سالی در حرکت هستیم، با این اوصاف لرستان در آستانه پیری است.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان با بیان اینکه شاخص‌های جمعیتی استان ما تقریباً با میانه کشور برابری می‌کند، افزود: رتبه لرستان در بحث رشد جمعیت در کشور ۱۵ است.

امیری، تصریح کرد: رتبه لرستان در بحث نرخ خام ولادت در کشور ۱۴ است، ۱۲.۷ نوزاد به‌ازای هر هزار نفر در استان متولد شده است، همچنین رتبه لرستان در بحث وفات در کشور، ۱۶ است، ۵.۳ نفر به‌ازای هر هزار نفر در استان فوت کرده است.

وی گفت: رتبه لرستان در بحث ازدواج در کشور ۱۰ است، همچنین در بحث طلاق نیز در جایگاه ۱۴ کشور قرار دارد.

ولادت‌ها کاهش پیدا کرد

امیری در ادامه سخنان خود با اشاره به آماده ۹ ماهه لرستان در این حوزه، بیان داشت: در این مدت حدود ۱۶ هزار و ۷۸۲ ولادت در استان به ثبت رسیده که این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش پیدا کرده است.

وی ادامه داد: در این مدت در هر شبانه‌روز به طور متوسط ۶۱ نوزاد در استان متولد شده است، به‌ازای هر ۱۱۱ پسر، ۱۰۰ دختر متولد شده است.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان با بیان اینکه ۳۴۹ مورد از ولادت‌های استان دوقلو و ۱۰ مورد هم سه‌قلو بوده است، افزود: هفت هزار و ۲۲۴ مورد نیز در این مدت واقعه فوت در استان به ثبت رسیده است.

۸ درصد از طلاق‌ها بعد از کمتر از یک سال صورت گرفت

امیری با اشاره به اینکه این عدد نسبت به مدت مشابه سال قبل دو درصد کاهش‌یافته است، گفت: ۷۱.۶ درصد فوت‌ها در شهرها و ۲۸.۴ درصد در روستاها بوده است.

وی گفت: در مدت‌زمان یاد شده، ۹ هزار و ۹۹۲ مورد ازدواج در استان به ثبت رسیده است، تصریح کرد: در هر شبانه‌روز تقریباً ۳۶ واقعه ازدواج در استان به ثبت رسیده است.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه میانگین سن ازدواج ثبت شده برای بار اول در استان ۲۸.۸ سال برای مردان و ۲۳.۶ سال برای زنان بوده است، افزود: همچنین در ۹ ماهه امسال، سه هزار و ۳۹ مورد طلاق در استان به ثبت رسیده است، این عدد نسبت به سال قبل کاهش‌یافته است.

امیری، بیان داشت: ۲۵۲ مورد از این طلاق‌ها، یعنی حدود هشت درصد، فاصله عقد تا طلاق کمتر از یک سال بوده است.

منبع: خبرگزاری مهر

این خبر توسط پرس دی  گردآوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید