توسعه گردشگری بر اساس اسناد بالادستی نیست/ ضعف همراهی مدیران
خبرگزاری مهر، گروه استانها، پژمان امیدی: ترسیم توسعه همواره متر و معیارهای معینی را در ساختارهای کشورها داشته و توجه به ابعاد آن میتواند هر منطقه را بر اساس مزیتها رشد دهد.
تدوین اسناد بالادستی در کشور ما نگاههایی را به مزیتهای محسوس و نسبی هر نقطه داشته و اهدافی بر این محور تبیین شده است.
نامی به دور از صنعت
کهگیلویه و بویراحمد که در طول سالها به عنوان اولینهای تولید انرژی نفت و گاز کشور شناخته شده، هیچگاه نتوانست نامی از صنعتی شدن را با خود به همراه ببرد و از طرفی توسعه کارخانجات تولیدی نیز در آن توفیق چندانی به خود ندید.
اسناد تدوین شده بالا دستی در استانی که ۹ درصد روان آبها و درصد بالایی از جنگلها و رودخانههای زاگرس را به خود میدید، تصویری از استانی با محوریت گردشگری را ساخت که در این بخش نیز ضعفهایی اساسی به خود می بیند.
بر اساس اسناد کشوری و حسب مزیتها، کهگیلویه و بویراحمد که رابط کریدور جنوب به شمال محسوب میشد، باید بر محور توسعه گردشگری و سرمایه گذاری در این بخش رشد میکرد.
در روزگاری که بسیاری از استانها، به تحمیل و تفسیری اشتباه صنعت را در قلب شهرهای خود میبینند، رشد بر اساس اسناد بالادستی و مزیتها، حلقه مفقوده بسیاری از استانها است.
توسعه مطلوب گردشگری عملی نشد
متأسفانه تصویر ترسیم شده از این توسعه، گردشگری هدفمند در میدان عمل و در طول سالها رنگ و رخسار مطلوبی نداشته و سرمایه گذاری گردشگری و جذب ظرفیتهای خارجی در حد حرف باقی مانده است.
همچنین تلاشهای شکل گرفته برای برقراری یک ارتباط اصولی میان جذب سرمایه گذاری خارجی و مزیتهای درون استانی، گاهاً با بی میلی متولیان درون استان به سردی گراییده است.
همایش سرمایه گذاری و بی میلی مدیران
همایش گردشگری و معرفی فرصتهای سرمایه گذاری کهگیلویه و بویراحمد که با حضور سرمایه گذاران خارجی و داخلی در یاسوج برگزار شد، تصویر نگاه بسیاری از متولیانی را نمایان ساخت که تنها بازی با کلمات را از دل جلسات به ارث برده اند و به وقت میدان، انگیزهای برای حمایت از فرصتهای توسعه برای استان ندارند.
گواه این امر، ضعف استقبال و حمایت نه چندان مناسب بسیاری از دستگاهی است که مکلف به همکاری برای اجرای همایش فرصتهای سرمایه گذاری در استان شده، اما در عمل خروجی مطلوبی از طریق آنها حاصل نشد.
حضور تنها یک نفر از مجمع نمایندگان استان کهگیلویه و بویراحمد نیز از دیگر موارد قابل تأمل در این رویداد مهم بود.
بدون شک این نگاه که ظرفیتهای گردشگری استان در چهارچوب حمایتها نمود بهتری پیدا میکند، در اندیشه بسیاری از متولیان جا نیافتاده و همین امر سبب شده تا ظرفیتها در حالت بالقوه باقی بماند.
گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد پیشرانی است که رنگ توسعه را دنبال میکند و حمایت تک تک بخشها از آن ضروری است.
برای سرمایه گذاران فرش قرمز پهن میکنیم
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در این راستا گفت: برای سرمایه گذاران در استان فرش قرمز پهن میکنیم.
محمد بهرامی افزود: گردشگری به عنوان پیشران توسعه استان در اسناد بالا دستی دیده شده است.
بهرامی تصریح کرد: سالها قبل و بر اساس بررسی که انجام دادیم، درآمد گردشگری کشور ترکیه در اوج فروش نفت و گاز ما، از درآمد حاصله کشور ما بالاتر بود.
بهرامی با بیان اینکه دنیا از استفاده منابع نفت و گاز به عنوان درآمد اصلی در حال عبور است، گفت: نفت و گاز ما روزی تمام میشود، اما گردشگری با ترسیم مسیری مناسب تمام نمیشود.
بهرامی با اشاره به اینکه منابع به عنوان سرمایه باید ذخیره و حفظ شود، اظهار داشت: مزیتهای نسبی و رقابتی مطلوبی در بخش گردشگری داریم.
نماینده بویراحمد، دنا و مارگون گفت: پارک جنگی یاسوج ظرفیت مناسبی برای یک کمپ بزرگ ورزشی دارد که میتواند حوزه کشورهای خلیج فارس را نیز پوشش دهد.
وی افزود: در حال حاضر ترکیه در این بخش کشورش را رشد داده است.
بهرامی با اشاره به اینکه کهگیلویه و بویراحمد طبیعت بکر و کم نظیری در دنیا دارد، اظهار کرد: باید در حوزه گردشگری نگاه مناسبی بنا شده و آن را رشد داد.
بهرامی با تاکید بر تدوین یک طرح همه جانبه برای رشد گردشگری استان، گفت: ما در کنار سرمایه گذاران هستیم و برای شما فرش قرمز پهن میکنیم.
توسعه بر مبنای اسناد بالادستی
بهرامی با اشاره به اینکه دنبال صنعت نیز هستیم، اما گردشگری به عنوان مزیتی در اسناد بالا دستی اولویت است، خاطرنشان کرد: باید بر اساس این اسناد به توسعه گردشگری کمک کرد.
وی همچنین برگزاری همایش فرصتهای سرمایه گذاری در استان را یک اقدام مؤثر دانست و از متولیان امر تقدیر کرد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد نیز گفت: سرمایه گذاری در بخش گردشگری استان تقویت میشد.
رونق گردشگری با سرمایه گذاری
سید مجتبی امیر حسینی در گفت وگو با خبرنگار مهر، افزود: رونق اقتصادی و توسعه ظرفیتهای گردشگری در استان، یک سرمایه گذاری بزرگ و مدون را طلب میکند.
وی با بیان اینکه استان پتانسیلهای بسیار زیادی برای سرمایه گذاری در بخش گردشگری دارد، اظهار کرد: در زمره هدفگذاری های شکل گرفته، دعوت از شرکتهای بین المللی و داخلی برای توسعه سرمایه گذاری دیده شده است.
امیرحسینی به معرفی توانمندیهای استان در سطح ملی تاکید کرد و گفت: برند سازی و معرفی در سطح بین المللی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.
وی افزود: از سرمایه گذاران در بخشهای مختلف گردشگری استان حمایت میشود.
نگاه به توسعه بر اساس مزیتهای هر استان میتواند از چالشهای بلند مدت جلوگیری کرده و کهگیلویه و بویراحمد نیز میتواند استان پایلوت جذب گردشگر خارجی شود و از طرفی زیرساختها نیز با یک عدالت توزیعی در بخش سرمایه گذاری گردشگری رشد کند.