ایسنا+ > رسانه دیگر

به چشم و گوشتان هم اعتماد نکنید!



به گزارش ایسنا، قدس نوشت:بدتر از فضای رسانه‌ای، اخبار راست و دروغ و پی‌درپی فضای مجازی است که با اطلاعات و تصاویری که هر ساعت به اشتراک گذاشته می‌شود، اوضاع قمر درعقرب سیاسی-اجتماعی در سوریه را پیچیده‌تر و عجیب‌تر نشان می‌دهد. 

بازهم افاقه نکرد

اگر اهل دنبال کردن اخبار و رخدادهای پی‌درپی درباره اوضاع سوریه و منطقه هستید که هستید، بدون شک بهت و حیرت و سرگشتگی را هم طی روزهای اخیر تجربه کرده‌اید. آن هم وقتی مثلاً از قول فلان خبرگزاری معتبر خارجی می‌شنوید که: بشار اسد کشته شد اما چند ساعت بعد خبرگزاری معتبر دیگری به نقل از روس‌ها خبر می‌دهد اسد زنده است و در مسکو به سر می‌برد! 
کمی برگردید عقب‌تر، روزهایی که گروه‌های مسلح معارض تازه کارشان را از حلب و حماه شروع کرده بودند، فضای مجازی و حقیقی پرشده بود از خبرهایی درباره کودتا در سوریه، فرار بشار اسد از دمشق، خیانت ارتش به اسد و… . با فاصله چند ساعت از سوی جبهه مخالف، همه چیز تکذیب و شایعه‌سازی از طرف رسانه‌های صهیونیستی قلمداد شد. اخبار و تصاویر رسمی و غیررسمی هم از هلاکت سرکرده معارضان و همچنین حمله هواپیماهای روسی به تروریست‌ها و قلع و قمع آن‌ها در اطراف حلب سروگوشمان را پر کرد. بدیهی بود که در چنین شرایطی چه من و شما و چه تحلیلگران عجول‌تر به دام آخرین خبر-شایعه‌های داغ بیفتیم و تحلیل و تفسیری برای وضع موجود و آینده ببافیم که عمرش بیشتر از چند ساعت نباشد.
 بر فرض که شما در چنین اوضاع قمر درعقربی سرگیجه گرفته و قید دنبال کردن خبرها را زده، خودتان را به خواب می‌زدید و یا واقعاً به خواب می‌رفتید… باز هم افاقه نمی‌کرد چون خبرهای عجیب و غریب از سوریه به همه جهان مخابره می‌شد و به محض چشم باز کردنتان، داغ‌ترینش شما را غافلگیر می‌کرد: دمشق سقوط کرد… بشار اسد گریخت!

شایعه‌هایی که شایعه نبودند
 اعتراف کنید که بنا به سرگیجه‌ها و تجربه‌های روز قبل، این خبر داغ آخری را حداقل در چند سایت و کانال و گروه، راستی‌آزمایی کرده و بعد متوجه شده‌اید که متأسفانه یا خوشبختانه حقیقت دارد و شایعه نیست! این جور مواقع و در همن چند دقیقه اول، شایعه‌های روزهای قبل جلو چشمتان رژه می‌روند در حالی که شما مستأصل و درمانده، مانده‌اید که چطور و برخلاف تکذیب‌های محکم، رسمی و غیررسمی و تصاویر خبرنگارانی که در دمشق قدم زده و در کمال آرامش گفته‌اند: «تروریست‌ها ادعا می‌کنند در سوریه کودتا شده، آن‌ها به دمشق وارد شده‌اند… من الان از دمشق با شما حرف می‌زنم…» همه شایعه‌ها یک به یک تأیید شده و به واقعیت پیوسته‌اند؟ 
در حالی که هنوز پاسخ پرسشتان را پیدا نکرده‌اید خبرهای داغ بعدی آوار می‌شوند روی فکر و استدلال و همه چیزتان، آن هم در شرایطی که وسوسه آگاه شدن از وضعیت واقعی و حال و روز این روزهای سوریه به جانتان افتاده و دیگر نمی‌شود مثل روزهای قبل چند ساعتی را بی‌خیالش شوید.
خبرهای تازه می‌گویند: تروریست‌های سوری ایران را تهدید کردند… الجولانی می‌گوید همه چیز در سوریه آرام است و ما قصد انتقام‌گیری نداریم… چند دیپلمات ایرانی مستقر در سوریه اسیر شده‌اند؟ … کشتار«تحریرالشام» در سوریه آغاز شد… قتل‌عام بیماران روی تخت بیمارستان… هیچ دیپلمات ایرانی در سوریه باقی نمانده است…! 
بعد هم بمب‌افکن‌های خبری عملیات می‌کنند و خبر می‌رسد که درهای مخوف‌ترین زندان جهان باز شده است: «در زندان صیدنایا سوریه چه خبر بوده؟ یکی از مخوف‌ترین زندان‌های دنیا با زندان‌های مخفی و زیرزمینی… برخی از آزادشدگان می‌گویند امام موسی صدر هم اینجا زندانی بوده است… دوربین‌های مداربسته طبقه همکف سلول‌ها و طبقات زیرزمینی زندان را نشان می‌دهند اما کسی نمی‌داند چطور می‌شود راه ورود به آنجا را پیدا کرد…». 

راست‌هایی که دروغ بودند
کمی بعد اما معارضان قبلی و حاکمان فعلی سوریه بیانیه می‌دهند و وجود زندان باز نشده و مخفی و… را با وجود تصاویر به اشتراک گذاشته شده، تکذیب می‌کنند. خبرگزاری‌ها هم می‌نویسند: «هرچند صحت یا کذب همه فیلم‌ها هنوز مشخص نیست اما عده‌ای بدون اشاره به اتهام این زندانیان، سعی می‌کنند با انتشار برخی فیلم‌ها زندانیان را صرفاً مخالفان دولت بشار اسد معرفی کنند… در این مسیر هم با استفاده از نرم‌افزارهایی، تصاویر جعلی و غیرواقعی را به این زندان منتسب کردند. در یکی از این تصاویر که به کمک هوش مصنوعی ساخته شده برخی کاربران نوشتند بعضی از این زندانیان با ۴۰ سال سابقه زندانی نمی‌دانند تلفن‌همراه چیست و یا بشار اسد کیست… در نمونه‌ای دیگر برخی از کاربران تصویری را منتشر کردند و مدعی شدند این زندانی به دلیل شرایط سخت به وضعیت بسیار نامناسبی دچار شده است. بررسی این تصویر هم حاکی از آن است که مربوط به یکی از موزه‌های کشورهای شرق آسیاست».
با این وضعیت شما می‌مانید و این شک و تردید که آیا قرار است این خبر-شایعه‌های جدید و تکذیب شده، فردا رنگ واقعیت به خودشان بگیرند؟
مرور اوضاع پر از «تکذیب و تأیید» چند روز گذشته برای این بود که بگوییم در وضعیت  گرگ و میش این روزها، بیشتر از قبل به چشم و گوش‌هایتان اعتماد نکنید! چاره من و شما برای در امان ماندن از آثار منفی خبر-شایعه‌خوانی، فقط صبر کردن است… به اضافه رجوع به تحلیل و تفسیرهایی که دم دستی نیستند و به جای اتکا به اخبار رگباری ضد و نقیض، به اتفاق‌های واقعاً رخ داده دیروز و دیروزها متوسل می‌شوند.  

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا