جهاد تبیین برای مقابله با نقش‌آفرینی دشمن در جامعه ضروری است

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: یکی از موضوعات مهم و برجسته در بیانات مقام معظم رهبری در چند سال اخیر، موضوع جهاد تبیین است که این کلیدواژه جهاد تبیین هر کدام مستقلاً یک معنا دارد و در تبیین به معنای روشنگری و نشان دادن مسیر راهبرد خدای متعال و انبیای الهی است که در مقابل راهبرد ابلیس که اغوا و گمراه کردن است قرار گرفت.

از همان ابتدای خلقت انسان، راهبرد شیطان اغواگری و گمراه کردن مردم و دور کردن آنها از مسیر هدایت، سعادت و صراط مستقیم بود، از همان ابتدا خدای متعال راهبرد خود را تبیین قرار داد، در قرآن کریم در آیات متعددی می‌خوانیم که خداوند متعال می‌فرمایند: ما برای شما تبیین می‌کنیم و خداوند انبیا را فرستاد برای تبیین و روشنگری و همچنین کتاب‌های آسمانی برای روشنگری مسیر هدایت، بنابراین تبیین راهبردی است که خدای متعادل در طول تاریخ برای اینکه انسان‌ها مسیر هدایت را پیدا کنند و سعادتمند شوند قرار داده است.

واژه جهاد به معنای تلاش، تلاش بسیار زیاد و تلاش خستگی ناپذیر است، اینکه به جنگ، جهاد گفته می‌شود به این خاطر است که کسی که در معرکه جنگ قرار می‌گیرد برای انجام یک مأموریت یا برای دفاع، بالاخره باید گرسنگی، تشنگی، گرما و سرما را تحمل کند و از همه مهم‌تر تحمل جراحت‌های ناشی از لطمات و صدماتی است که دشمن وارد می‌کند و با شجاعت به سمت انجام ماموریتش برود به همین دلیل است که به آن جهاد گفته می‌شود.

کلیدواژه جهاد تبیین در نهج‌البلاغه آورده شده است

حجت الاسلام و المسلمین محمد استوار میمندی، معاون دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: کسی که وارد عرصه تبیین و روشنگری می‌شود طبیعتاً با دشمنی‌های دشمنان بیشتر مواجه می‌شود، ترکش‌ها و فشارهای دشمن را به جان می‌خرد و جز با روحیه جهادی مقاومت و با تلاش خستگی ناپذیر، تبیین به سرانجام نمی‌رسد.

وی ادامه داد: کلیدواژه جهاد تبیین در نهج‌البلاغه آورده شده است که امیرالمومنین (ع) در وصیت نامه‌شان به امام حسن و امام حسین (ع) توصیه و آن‌ها را نسبت به اموری سفارش می‌کنند و می‌فرمایند، مراقب باشید جهاد را ترک نکنید، جهاد سه شعبه دارد از جمله جهاد با اموال، جهاد با جان، جهاد با زبان و دیگری جهاد تبیین که در فرمایشات امیرالمومنین (ع) در واقعه ذکر شده است.

کسی که بر کرسی تبیین می‌نشیند باید خودش را آماده کند که سختی‌ها و ناملایمات را تحمل کند، از این رو یکی از ویژگی‌های مؤمنین این است که در مسیر حق نه از ملامت‌ها می‌ترسند و نه از تهدیدها

جامعه دانشگاهی و دانشجویان نقش مهمی در حوزه تبیین دارند

معاون دفتر امور اجتماعی و سیاسی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه کشور در ادامه به اهمیت و ضرورت جهاد تبیین پرداخت و گفت: طبیعی است که چرا تبیین اهمیت دارد، اگر که تبیین صورت نگیرد کسانی که به دنبال گمراه کردن مردم هستند این امکان را پیدا می‌کنند که غباری بر مسیر حقیقت و هدایت بنشانند که دیگران مسیر را پیدا نکنند و اگر مسیر را پیدا نکردند نمی‌توانند راه سعادت را بپیمایند.

وی با اشاره به اینکه جامعه دانشگاهی و دانشجویان چه نقشی در حوزه تبیین دارند، ادامه داد: جامعه دانشگاهی، دانشجویان و طلاب نقش برجسته ای در جهاد تبیین دارند، به این دلیل که به سبب دسترسی به کتاب، به فضای‌های علمی به اساتید و به اندیشمندان خیلی بهتر از دیگران می‌توانند مسیر حقیقت را بشناسند، نسبت به مغالطه‌ها و نسبت به کج روی‌ها آگاهی پیدا کنند و وقتی که آگاهی پیدا کردند این آگاهی‌هایشان را به جامعه منتقل کنند.

حجت الاسلام استوار میمندی افزود: البته در عرصه جهاد تبیین مهم این است که نباید از دایره اخلاق بیرون بروید دایره اخلاق را هم دین معین می‌کند، از آنجایی که اگر جهاد تبیین بخواهد موجب تهمت شود یا از آنجایی که به بهانه جهاد تبیین آبروی مؤمنین ریخته شود و به بهانه جهاد تبیین تفرقه و اختلاف در جامعه ایجاد شود یا به بهانه جهاد حرمت بزرگان و دلسوزان و زحمتکشان زیر پا گذاشته شود، این موارد در واقعه تعدی کردن از مرزهای اخلاقی است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: دین اسلام به ما فرموده: مهم این است که، دشمن با همه ابزار رسانه‌ای خود کمر همت بسته برای اغوا و گمراه کردن، بنابراین کسانی که در جبهه حق هستند باید تمام تلاششان را به کار بگیرند که تبیین کنند و امروز دشمن وارد جنگ ترکیبی شده است و این تبیین ضرورت دارد.

محور مهم جنگ ترکیبی «جنگ شناختی» است

مدیر سابق مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه استان فارس گفت: یکی از محورهای جنگ ترکیبی جنگ شناختی است، یعنی اینکه دشمن اجازه نمی‌دهد مردم و جامعه دوست و دشمن خود را بشناسند، همچنین اجازه نمی‌دهد که خاک ریزها را شناسایی کنند، در اینجا فضایی از ضرورت جهاد تبیین در جنگ ترکیبی و جنگ شناختی دشمن صد چندان می‌شود.

وی ادامه داد: ما امروز در شرایطی هستیم که یکی از پیچیده‌ترین دوران بعد از انقلاب یعنی جبهه مقاومت با همه وجود خود با همه نظام سلطه درگیر شده، نظام سلطه‌ای که رژیم صهیونیستی را قلعه خیبر خود قرار داده و در تلاش است همه توطئه‌ها را نه تنها علیه جهان اسلام بلکه علیه بشریت در آنجا سامان دهی کند و محور جبهه مقاومت که جمهوری اسلامی باشد را در معرض آماج خود قرار داده است.

حجت الاسلام استوار میمندی به الزامات و راهکارهای جهاد تبیین اشاره کرد و افزود: اولین اصل مقابله با این تهاجم، مهارت آموزی است. نیروهای دغدغه‌مند معمولاً با ضعف مهارت مواجهند؛ دغدغه دارند ولی راهکار را نمی‌دانند. هرکسی خودش را عضو جبهه انقلاب می‌داند، از یک خانم خانه‌دار، تا یک کاسب، کارگر، دانشجو یا دانش آموز باید از یک سلسله مهارت‌ها برای جهاد تبیین برخوردار بشود.

وی ادامه داد: فراموش نشود که برای جهاد تبیین نیاز به پیوندهای اجتماعی قوی و کار گروهی و قرارگاهی داریم نه اینکه با کمترین اختلاف سلیقه‌ای دچار اختلاف بشویم و هر کدام ساز خود را بزنیم.

الزام مهم جهاد تبیین، تحصیل علم و دانش در حوزه فردی است

استاد حوزه علمیه قم یکی از الزامات دیگر برای جهاد تبیین را «تحصیل علم و دانش» در حوزه فردی دانست و گفت: باید اطلاعات‌مان را افزایش بدهیم؛ از مطالعه آیات و روایات و تاریخ اسلام گرفته تا متون جدیدی که بر نسل نو راهگشا است.

وی ادامه داد: فراموش نکنیم اخلاص در همه چیز لازم است؛ مطمئن باشید همه این موارد تنها در صورت انجام عمل با توکل به خداوند و اخلاص در اقدامات می‌تواند با تأثیر همراه باشد و ما را به سرمنزل مقصود که همان رضای باری تعالی است برساند.

معاون دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزه‌های علمیه کشور افزود: اگر بخواهیم مثلاً با استفاده از جهاد تبیین شخصیت احمد بن موسی شاهچراغ (ع) را معرفی کنیم، باید بگوییم امروز مردم شیراز در شهری زندگی می‌کنند که سومین حرم اهل بیت (ع) است، حقیقت این است که شیرازی‌ها و فارسی‌ها از نظر علم و دانش و ادب و هنر، گوی سبقت را در بسیاری از صحنه‌ها ربوده و فقها، دانشمندان، شاعران، ادیبان و هنرمندان واقعی این مرز و بوم در آسمان علم و دانش و ادب می‌درخشند.

حجت الاسلام استوار میمندی افزود: شیراز و فارس افتخارات بزرگی دارد، ولی بزرگترین افتخار، وجود مدفن پاک فرزند برومند حضرت موسی بن جعفر، احمد بن موسی شاهچراغ (ع) است، این مدفن پاک همیشه مرکز عاشقان اهل بیت (علیه السلام) و علاقه مندان خاندان نبوت بوده است که از راه‌های دور و نزدیک به زیارتش می‌شتابند.

وی ادامه داد: مردم متدین این شهر باید حریم، آبرو و ارزش‌های والای شیراز را حفظ کنند و این میراث را که از دیرباز برای ما به یادگار مانده است به آیندگان بسپارند.

معاون دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزه‌های علمیه کشور تصریح کرد: نامگذاری شایسته شیراز به سومین حرم اهل بیت (علیهم السلام) از سوی رهبر معظم باید باعث هوشیاری و تلاش بیشتر علما، مردم و مسئولان استان در جهت مقابله با جریان‌های خطرناک فکری و فرهنگی شود و مردم دین مدار و فرهیخته استان را بیشتر متوجه تاریخ پرافتخار گذشته و سرمایه ارزشمند و پربرکت امام زادگان عالی مقام فارس کند.

منبع: خبرگزاری مهر

این خبر توسط پرس دی گرداوری شده است

خروج از نسخه موبایل