پیامدهای جنگ غزه برای صهیونیستها؛ از فروپاشی داخلی تا رسوایی جهانی
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه پس از ۱۵ ماه به آتشبس ختم شده است. این جنگ ضمن تبعات متعددی که برای غزه و جنبش حماس داشته، پیامدهای مختلفی نیز برای رژیم صهیونیستی داشته است. در این نوشتار برخی از پیامدهای سیاسی این جنگ برای رژیم صهیونیستی بررسی میشود.
۱. پیامدهای سیاسی در سطح داخلی
یکی از مهمترین پیامدهای سیاسی آتشبس در غزه برای رژیم صهیونیستی این است که کابینه نتانیاهو شکنندهتر از گذشته شده است زیرا برخی از وزرا در مخالفت با آتشبس از کابینه استعفا دادند. افرادی نظیر ایتمار بن گویر معتقد هستند آتشبس به منزله شکست اسرائیل و پیروزی حماس در این جنگ است. در همین راستا، ایتمار بن گویر، اسحاق واسرلاوف و عامیحای الیاهو سه وزیر حزب «عوتسما یهودیت» (قدرت یهود) به طور رسمی محل کار خود را ترک کرده و از کابینه نتانیاهو خارج شدند.
بن گویر همچنین سعی کرد «بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی رژیم صهیونیستی را متقاعد کند که همراه او استعفا دهد، اما اسموتریچ تنها به مخالفت با آن در جریان رأیگیری در جلسه کابینه بسنده کرد. علاوه بر این، هرتزی هالوی، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی نیز از سمت خود استعفا داده و اعلام کرد این استعفا از مارس آینده اجرایی خواهد شد. برخی منابع نیز از استعفای رئیس شاباک در آیندهای نزدیک خبر دادند.
با این حال، میتوان گفت پیامد سیاسی مهم آتشبس در غزه بروز شکاف در ائتلاف حاکم این کشور است. نتانیاهو ژانویه ۲۰۲۲ در ائتلاف با افراطی هایی نظیر بن گویر و اسموتریچ موفق شده بود کابینه تشکیل دهد، اما اکنون دو متحد اصلی وی در کابینه در زمره مخالفان اصلی آتشبس هستند. اسموتریچ این توافق را بدترین تصمیم امنیتی- نظامی تاریخ رژیم صهیونیستی میداند. پایگاه رأی اسموتریچ و بن گویر نیز در اراضی اشغالی کاهش پیدا کرده است.
در جدیدترین نظرسنجیهای معتبر در فلسطین اشغالی، حزب «صهیونیسم مذهبی» که سرکردگی آن را اسموتریچ بر عهده دارد موفق به کسب حد نصاب آراء یعنی ۳.۲۵ درصد آراء نشده و نمیتواند هیچ کرسی را در «کنست» به خود اختصاص دهد. با توجه به این شرایط، میتوان انتظار داشت در ماههای آینده کابینه نتانیاهو دچار فروپاشی شده و رژیم تل آویو بار دیگر در دور باطل انتخابات پارلمانی زودهنگام قرار گیرد.
۲. پیامدهای سیاسی در سطح منطقهای
جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی در سطح منطقهای نیز پیامدهای مهمی داشته است. مهمترین این پیامدها، توقف روند عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی بود. یکی از آمال و اهداف بنیامین نتانیاهو پس از تشکیل مجدد کابینه در ژانویه ۲۰۲۲ این بود که عادیسازی روابط با کشورهای عربی را گسترش دهد. تمرکز اصلی وی نیز بر عادیسازی روابط با عربستان سعودی بود. با این حال، نتانیاهو در ۱۵ ماه گذشته هیچ سفری به مقصد هیچ پایتخت عربی نداشته است. اگرچه عادیسازی روابط با دیگر کشورهای عربی منتفی نشده، اما سختتر از گذشته است زیرا عربستان عادیسازی را به تشکیل کشور مستقل فلسطین مشروط کرده است؛ موضوعی که نتانیاهو و اعضای کابینه وی آن را نمیپذیرند.
علاوه بر این، جنگ غزه تصویری را که رژیم صهیونیستی، امارات و بحرین درصدد بودند از این رژیم بسازند، از بین برده است. امارات و بحرین که سپتامبر ۲۰۲۰ عادیسازی روابط را با رژیم صهیونیستی انجام دادند، سعی داشتند اینگونه تصویرسازی کنند که عادیسازی سبب ایجاد صلح و ثبات منطقهای خواهد شد و تلآویو نیز درصدد گسترش صلح و ثبات در منطقه است. اکنون افکار عمومی در هیچ کشور عربی چنین تصویری را نمیپذیرد و تنها تصویری که از رژیم صهیونیستی در ذهن دارد، نسلکشی مردم غزه به خصوص زنان و کودکان است. این در حالی است که حمایت منطقهای از فلسطین افزایش یافته است.
۳. پیامدهای سیاسی در سطح جهانی
بدون تردید یکی از مهمترین پیامدهای سیاسی جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی در سطح جهانی است. این پیامدها در محورهای ذیل قابل بیان است:
تخریب وجهه رژیم صهیونیستی
پیش از جنگ غزه، رژیم صهیونیستی با حمایت غرب و رسانههای مسلط جهانی سعی داشت چهرهای اخلاقی از خود در جهان ارائه دهد. رژیم صهیونیستی در غزه همه جنایتهای تصریح شده در اساسنامههای پیمانهای حقوقی بینالمللی و کنوانسیونها و میثاقنامههای حقوقی بینالمللی را مرتکب شده است. این جنایتها به حدی آشکار، تلخ و دردناک بود که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد بارها اعلام کرد وقایع غزه، نسلکشی و فروپاشی کامل انسانیت است. تظاهرات صدها هزار نفری علیه رژیم صهیونیستی در قلب اروپا و در آمریکا مصداق بارزی است از اینکه وجهه و اعتبار ادعایی این رژیم در سطح جهانی از بین رفته است.
گدعون ساعر، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با اعتراف به افزایش انزوای جهانی رژیم اشغالگر خواستار این شد که تلاشها برای انزوا و پیگرد رژیم صهیونیستی در صحنه بینالمللی متوقف شود. اساساً یکی از دلایلی که شمار زیادی در داخل اراضی اشغالی بر این باور هستند که رژیم صهیونیستی برخلاف ادعاهای نتانیاهو و اعضای کابینهاش درباره پیروزی در جنگ غزه، در این جنگ متحمل شکست بزرگی شده، نیز مربوط به افزایش انزوا و تخریب وجهه این رژیم در سطح جهانی است.
کیفری شدن پرونده جنایتهای رژیم صهیونیستی
یکی دیگر از پیامدهای مهم سیاسی جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی در سطح جهانی این است که پرونده جنایتهای این رژیم به پروندهای کیفری تبدیل شده است. دیوان کیفری بینالمللی با بررسی جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه، حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر و یو آو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی را صادر کرده است. حتی اگر این حکم در سایه حمایت آمریکا و تهدید کشورها توسط واشنگتن جنبه اجرایی پیدا نکند، اما باز هم موجب فشارهای روحی و روانی و احساس ناامنی برای نظامیان صهیونیست خواهد شد؛ کما اینکه تاکنون نیز چنین اتفاقی رخ داده است.
در برخی از کشورها برای بازداشت نظامیان صهیونیست حکم صادر شده است. حکم دیوان کیفری بینالمللی نیز بیاعتباری جهانی رژیم صهیونیستی را در پی داشته است؛ به نحوی که برخی مقامات صهیونیست آن را لحظهای سیاه در تاریخ این دیوان عنوان کردند. اینگونه واکنشها بیش از همه بیانگر عصبانیت و خشم صهیونیستها از اجماع جهانی علیه این رژیم است.
تأثیرگذاری بر روابط خارجی رژیم صهیونیستی
یکی دیگر از پیامدهای سیاسی جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی در سطح جهانی، تأثیرگذاری بر روابط خارجی این رژیم است. پیش از جنگ غزه، کشورهای اروپایی حمایت بیقید و شرطی از رژیم صهیونیستی داشتند، اما نسلکشی در غزه که واکنش گسترده افکار عمومی در اروپا را در پی داشته، حمایت بیقیدوشرط دولتهای اروپایی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. طی ۴۷۰ روز ۳۰ هزار تظاهرات علیه رژیم صهیونیستی در اروپا برگزار شد.
این تظاهرات سبب میشود دولتهای اروپایی برخلاف گذشته، به آسانی نتوانند از رژیم صهیونیستی حمایت و گسترش روابط با این رژیم را دنبال کنند. کشورهایی نظیر نروژ از تشکیل کشور مستقل فلسطین حمایت کردند. بنابراین، روابط خارجی رژیم صهیونیستی تحت تأثیر جنایتهای این رژیم علیه مردم غزه قرار گرفته است و این نیز نشانه دیگری دال بر انزوای تلآویو است.
نتیجهگیری
جنگ غزه پیامدهای سیاسی عمیق و گستردهای برای رژیم صهیونیستی در سطوح سهگانه داخلی، منطقهای و جهانی به همراه داشته است. شکننده شدن کابینه نتانیاهو و فروپاشی احتمالی آن در سطح داخلی، متوقف شدن روند عادیسازی روابط در سطح منطقهای و اعتبارزدایی از وجهه ادعایی رژیم در سطح جهانی از مهمترین پیامدهای سیاسی جنگ غزه برای رژیم صهیونیستی است. این پیامدها میتواند در دوران پساجنگ همچنان ادامه داشته باشد و هزینههایی به این رژیم تحمیل کند.
سید رضی عمادی؛ پژوهشگر مسائل غرب آسیا
منبع: خبرگزاری مهر
این خبر توسط پرس دی گردآوری شده است در صورت مغایرت اطلاع دهید